Solceller blir en allt vanligare syn på svenska hustak och i solparker, men trots deras ökande popularitet finns det många myter och missuppfattningar kring denna teknik. Här tar vi itu med tio vanliga myter om solceller och förklarar vad som verkligen gäller.
1. Solceller fungerar inte i Sverige
Många tror att solceller inte är effektiva i Sverige på grund av vårt nordliga läge och mörka vintrar. Sanningen är att solceller fungerar utmärkt här. Faktum är att Tyskland, som har liknande klimat, är världsledande inom solenergi.
2. Solceller är dyra och olönsamma
Kostnaderna för solceller har sjunkit drastiskt de senaste åren. Samtidigt har effektiviteten förbättrats. Med rätt installation och statliga stödåtgärder kan solceller vara en mycket lönsam investering på lång sikt.
3. Solceller kräver mycket underhåll
Solceller är i princip underhållsfria. Det enda som krävs är att hålla dem rena från smuts och snö. Många system har dessutom lång garanti, ofta upp till 25 år.
4. Solceller fungerar inte när det är molnigt
Solceller producerar visserligen mindre el vid molnigt väder, men de slutar inte fungera. De kan fortfarande generera el även om solen inte skiner direkt.
5. Solceller är fula och förstör husets estetik
Moderna solceller har utvecklats mycket och det finns nu flera estetiskt tilltalande alternativ. Det finns även integrerade takpannor som fungerar som solceller.
6. Solceller minskar husets värde
Solceller kan faktiskt öka värdet på din fastighet. Många köpare ser solceller som en fördel eftersom de sänker energikostnaderna och är en hållbar energikälla.
7. Solceller producerar ingen energi på vintern
Även om solceller producerar mindre energi under vintern på grund av kortare dagar och snö, kan de fortfarande bidra till din elförsörjning. Dessutom kan överskottsenergi från sommaren ofta lagras eller säljas tillbaka till elnätet.
8. Tillverkningen av solceller är miljöovänlig
En av de vanligaste myter om solceller är att solceller inte är miljövänliga. Det är sant att tillverkningen av solceller kräver energi och resurser, men under sin livstid producerar de mycket mer energi än vad som går åt vid tillverkningen. De bidrar också till att minska utsläppen av växthusgaser.
9. Solceller fungerar inte om det blir strömavbrott
Standard solcellsanläggningar kopplade till elnätet stängs av vid strömavbrott av säkerhetsskäl. Men det finns lösningar med ö-drift, batterilagring och off-grid-system som gör att solceller kan fortsätta fungera även vid strömavbrott.
Läs mer om solcellsbatterier här
10. Solceller är bara för stora fastigheter
Solceller kan installeras på alla typer av byggnader, oavsett storlek. Från små stugor till stora kommersiella fastigheter – det finns lösningar för alla.
Genom att spräcka dessa myter hoppas vi kunna uppmuntra fler att överväga solceller som en hållbar och ekonomisk energilösning. Solenergi har potentialen att spela en viktig roll i vår strävan mot ett mer hållbart samhälle.
Solceller blir en allt vanligare syn på svenska hustak och i solparker, men trots deras ökande popularitet finns det många myter och missuppfattningar kring denna teknik. Här tar vi itu med tio vanliga myter om solceller och förklarar vad som verkligen gäller.