Skip to content Skip to footer

Så maximerar du ditt gröna avdrag – trots minskat stöd för solceller

Regeringens senaste förslag att sänka subventionsgraden för installation av solceller från 20 % till 15 % från och med den 1 juli 2025, och att avskaffa skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el från och med den 1 januari 2026, innebär ett minskat stöd för solceller. Detta har väckt stort intresse bland både husägare och solcellsinstallatörer och skapat viss oro på marknaden. Trots detta finns det flera sätt att fortsätta göra solceller till en lönsam och hållbar investering.

Även med dessa förändringar kan du dra nytta av två viktiga faktorer:

  • Batterilagring
  • Det gröna avdraget

Subventionsförändringar – vad innebär det?

Från och med 1 juli 2025 kommer subventionsgraden för installation av solceller att sänkas från dagens 20 % till 15 %. Detta innebär att den direkta ekonomiska hjälpen från staten minskar något. Men det betyder inte att solceller blir en dålig affär. Regeringen anser att solcellsmarknaden har mognat och att efterfrågan nu drivs av mer marknadsmässiga krafter än subventioner. Det finns idag över 250 000 solcellsinstallationer i Sverige, och med elmarknadens prisutveckling kan solceller fortfarande vara mycket lönsamma. Särskilt om de kombineras med rätt teknologiska lösningar.

För småproducenter av förnybar el planerar regeringen också att slopa skattereduktionen för mikroproduktion från och med 1 januari 2026. Detta kommer att påverka vissa fastighetsägare som säljer överskottsel till nätet, men det finns lösningar för att minimera denna påverkan.

Lönsamhet med batterilagring

Ett av de mest effektiva sätten att öka lönsamheten för din solcellsanläggning är att investera i batterilagring. Genom att lagra överskottsel kan du använda egenproducerad el när solen inte skiner, vilket innebär att du blir mindre beroende av att köpa el från nätet till höga priser. När stödet för mikroproduktion minskar eller försvinner blir detta ännu viktigare, eftersom batterilagring minskar behovet av att sälja tillbaka el till elnätet till sämre villkor.

Flera rapporter har visat att batterilagring i kombination med solceller kan minska elräkningen markant. Dessutom kan det skapa en buffert mot framtida prishöjningar på elmarknaden. Så om du väljer att satsa på batterilagring gör du inte bara en investering för framtiden, utan även en smart lösning för att få ut fullt värde av solcellernas produktion.

Maximering av det gröna avdraget

Även om subventionerna minskar, kan du fortfarande dra nytta av det gröna avdraget – ett avdrag som gör det möjligt att få upp till 15 % i avdrag för installation av solceller och 50 % för installation av energilagringssystem, som exempelvis batterier.

För att maximera din besparing rekommenderas att du installerar solceller innan den nya subventionsgraden träder i kraft. Det innebär att du fortfarande kan få 20 % avdrag på installationskostnaderna. Med tanke på att installationer av solceller vanligtvis tar några månader att planera och genomföra, är det smart att påbörja processen så snart som möjligt för att kunna dra full nytta av det högre stödet.

Efter att subventionerna har sänkts kan kombinationen av solceller och batterilagring göra att du fortfarande tjänar in på din investering. Genom att lagra el och använda den vid behov minskar dina inköp av el från nätet, vilket innebär en direkt besparing.

Framtiden för solcellsmarknaden

Trots regeringens beslut om ett minskat stöd för solceller är det fortfarande en mycket attraktiv lösning för svenska hushåll. Tekniken utvecklas snabbt, och kostnaderna för solcellspaneler och batterier sjunker stadigt. Samtidigt blir energipriset alltmer oförutsägbart, vilket gör att egenproducerad el kan bli ännu mer värdefull i framtiden.

Marknaden går också mot att skapa fler incitament för hushåll att producera och lagra sin egen el. Detta kan bidra till att lönsamheten för solceller och batterilagring ökar ytterligare. Dessutom är solceller ett starkt miljöargument som kan höja värdet på din fastighet.

Sammanfattning

Även om du kan förvänta dig ett minskat stöd för solceller från 2025 och skattereduktionen för mikroproduktion tas bort, finns det fortfarande goda skäl att investera i solceller och batterilagring. Genom att agera snabbt kan du maximera det gröna avdraget och få ut så mycket som möjligt av de nuvarande subventionerna. Batterilagring är också en nyckelkomponent för att säkerställa att din solcellsanläggning förblir lönsam även i framtiden.

Solceller är mer än bara en energikälla – de är en långsiktig investering i både miljön och din egen ekonomi.

Planerar du att installera solceller eller uppgradera med batterilagring? Sänk dina energikostnader och dra nytta av det gröna teknikavdraget. Kontakta oss idag för en offert och låt oss hjälpa dig på vägen mot en hållbar och kostnadseffektiv energilösning.

Källor

Regeringen

Energinyheter